Bemutatkozás
◄ FŐOLDAL

Az Import Impró Társulat Győr legaktívabb független alkotó közössége, ami 2008 óta népszerűsíti az improvizációs színházat Győrben és a régióban. A kezdetben diákszínjátszókkal induló csoport mára saját repertoárral és játszóhellyel rendelkező társulattá nőtte ki magát.

Több fajta világlátású és érdeklődésű ember tartozik csapatunkba – van köztünk orvos, logisztikus, egyetemista, színész, drámatanár, grafikus, vendéglátós, gazdasági informatikus, csecsemőgondozó – de egy valami összeköt minket: a színház és az improvizáció szeretete.

Társulatunk tagjai: Balla Richárd, Bársonyosi Dávid, Falkay-Horváth Ede, Horváth Veronika, Dr. Jámbor Máté, Kocsis Alex, Korányi Bálint, Király Melinda, Nagy Zsolt, Radics Bence, Szántó Dániel, Tilinger Edina, Varju Nándor, Weisz Dorottya.

Az alkotási folyamat szerves részei a technikusok, háttérben dolgozók is. Állandó munkatársunk Illés Dávid és Bojkovszky Zsolt, de szervezőnkről, Bálint Bettyről sem feledkezhetünk meg. Társulatunk munkáját Suhaj Miki, mint grafikus, Mezősi Krsitóf pedig fotósként segíti.

Szakmai vezetőnk Kósa Roland Imre, aki játékvezetőként és színészként is jelen van a társulat életében.

2008Az Import Impró Története2015

2015 ősz, Győr, Rómer Ház

Már repetoárban játsszuk 5 előadásformánkat, hazai színpadon leginkább Epizód, Nyúz, Impoetry és Csörte van a terítéken, de export előadások esetében előkerülnek újra a Klasszik formái és játékai is.

2014 április/május – Győr, Rómer Ház

Ismét megrendezésre kerül – immár 4. alkalommal – az Országos Improvizációs Fesztivál. Budapestről a Momentán, a F.A.R.M. 11 a Grund, Pécsről pedig az Improvokál Társulat, valamint a Mi részvételünkkel.

2014. eleje – Győr, Rómer Ház

Közel 5 év után ismét a Rómer Ház a Társulat központja. Ez az időszak más változást is hoz: Roki lesz a szakmai vezetőnk, akitől – Ő maga is – a megújulást, a megkezdett szakmai frissülés megszilárdítását, felpörgetését várjuk. Elindul egy hosszú folyamat, ennek során leásunk az improvizáció alapjaihoz. A folyamat a jelenben is tart. Új előadásformákat, új közelítéseket és sok örömet találtunk eddig is benne és azt reméljük, ez még sokáig így lesz!

2012. ősz – Budapest, Impró Töltőállomás

A Társulat 4 tagja (Ede, Roki, Zsé, Nándi) részt vesz egy 4 napos tréningen, amit a Momentán szervez, s melynek vezetője a Johnstone tanítvány, Frank Totino. A tréning igen nagy hatással van ránk. Olyannyira, hogy szinte alapjaiban változtatja meg az elképzeléseinket arról, amit eddig csináltunk. Hazaérve a kis csapat azon kezd el gondolkodni, hogyan is tudnánk mindazt, amit tanultunk – és ha lehet, még ennél is többet – bevinni a Társulat gyakorlatába.

2011. május – Győr, Vasutas Művház és Gyermekek Háza

Az I. Győri Impró Fesztivál – később Találkozó. Az országban elsőként mi szervezünk több napos, tréningekkel is egybekötött, a csoportok folyamatos jelenlétére is építő találkozót. A 4 napos rendezvényen a Grund Színház, a Momentán Társulat és a gödöllői Club Színház vesz részt a házigazda mellett. Ekkor találkozunk először Andrew Heflerrel is, akinek személyisége igen nagy hatást gyakorol az egész társulatra. Új benyomások érnek minket az össze társulat részéről. Elhatározzuk, hogy lehetőleg minden évben megszervezzük ezt a találkozási lehetőséget. A következő években ezeken a találkozókon ismerkedünk meg a pécsi Improvokállal és Kiss György Ádám Rögtönzések Színházával is.

2010. ősz – Győr, Vasutas Művház

Megindul a Társulat ifjúsági tagozatának, a Mikró Imprónak a tevékenysége. Hétről hétre tíznél is több középiskolás fiatal vesz részt a próbákon, hogy aztán ’11 tavaszán önálló előadással is a közönség elé álljanak.

2010. tavasz – Győr, Vasutas Művház

Márciusban a Dobozból, a Vendelin Eszpresszó hátsó részéből egy viszonylag állandó helyre, a Vasutasba költözünk. A terem nem az igazi, nincs szellőzés, de van raktárunk, s végre az emberek tudják, hogy hol találhatnak meg minket. A következő 4 év itt telik.

2009. április/május – Győr, Gyermekek Háza

A lendület tart és a rövid formákra építő Klasszik mellé a Mediawave Fesztivál keretein belül belép aCirkusz, a Társulat első hosszú formátumú előadása, mely aztán közel 3 évig az egyik meghatározó előadásformánk.

2008. november – Győr, Rómer Ház

Nem sokat teketóriázunk. Alig 2 hónap gyakorlatozás után élesben, közönség előtt is kipróbáljuk az imprót. Megszületik a később Klasszik névre keresztelt forma.

2008. október – Győr, Rómer Ház

Elkezdődnek az első rendszeres próbák. Szinte mindenki furcsállja, hogy az improvizációt próbáljuk. Mi már tudjuk, hogy szükségszerű. Ha jók akarunk lenni, ezt nem úszhatjuk meg, nem is akarjuk.

2008. nyár – Csorna, színjátszó tábor

Az első kísérletek. Egy 6 főből álló csapat ugrik neki, hogy a Németországban látott formákat magyar környezetre adaptálja. Szinte teljesen tudatlanul, a saját fejünk után megyünk, de kiderül, hogy a dolog izgalmas és működik!